Јава за Google Chrome

download

Порталот на Фондот за Здравство како и многу други онлајн апликации се ЈАВА Апликации за кои е потребно да се има најновата верзија на ЈАВА за да може да се пристапи. Но, заклучно со верзијата 42 на Google Chrome пребарувачот, објавена во почетокот на Април месец 2015-та година, има измени во начинот на кој овој пребарувач ги подржува додатоците (plugins) и треба да направиме некои подесувања за да може да користиме ЈАВА преку Google Chrome. java1На местото на адресата во пребарувачот пишуваме или ја опираме и залепуваме следнава адреса:

chrome://flags/#enable-npapi

Кога ќе го направиме ова, ќе ни се појави следнава страница:

java2

Кликнуваме на Enable копчето како што е  покажано на сликата и потоа го рестартираме пребарувачот.

Откако ќе се вклучи пребарувачот, проверуваме дали е активирана ЈАВА-та. Еве линк до официјалната страна за верифицирање:

https://www.java.com/en/download/installed.jsp

Откако ќе се отвори страницата се појавува сив квадрат. Сега треба да ја овозможиме ЈАВА-та со клукнување на десната страна од дресната линија на знакчето со црвен X и иззбирање “Always allow plug-ins on www.java.com”.

java3

 

Потоа ќе се појави нов прозорец:

java4

Треба да избереме овде Run.

И на крај ако е се во ред треба да добиеме порака како на следниот прозорец:

java5

 

Јава за Гугл Хром, Java for Google Chrome. Јава за ФЗОМ портал. Најнова Јава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *